Czym jest aloes? To rodzaj sukulentów, które rosną w trudnych warunkach o zdecydowanie ograniczonej dostępności do wody. Roślina posiadająca bardzo dużo leczniczych oraz odżywczych wartości. Wcześniej nazywana alojzym, eliasem, czy też olejem. Pomimo swego egzotycznego pochodzenia – aloes znalazł zastosowanie w polskiej medycynie i to wieki wieków temu. W Polsce używano go przede wszystkim w oparzeniach i chorobach płuc. Sprawdził się również w chwili, gdy nad Rzeczpospolitą wisiało widmo w postaci gruźlicy.
O korzystnym działaniu aloesu wspominały nawet starożytne cywilizacje. Jednak po wielkim „boomie” w tamtym okresie na ten właśnie specyfik, roślina straciła na swoim znaczeniu na dłuższy czas. Powróciła do powszechnego użytku dopiero w XX wieku.
Najważniejszym elementem całej rośliny są liście, w których znajduje się zdecydowanie największa ilość pożądanej substancji. Warto jednak pamiętać, iż z pośród ok. 400 gatunków aloesu, tylko 15 posiada właściwości lecznicze.
Właściwości i zastosowanie:
– witaminy i minerały: aloes zawiera szereg witamin (A, C, E, B9, B1,B2,B3, B6, B12, cholinę), dzięki czemu wyróżnia się z tłumu spośród innych, alternatywnych lekarstw. Co więcej – jest w stanie dostarczyć naszemu organizmowi wiele minerałów jak wapń, magnez, potas, żelazo, chrom i nie tylko.
– aminokwasy: dużym skrócie- organizm ludzki potrzebuje ok. 22 aminokwasów, aby funkcjonować prawidłowo. Opisywana roślina może posiadać ich nawet 20, a to w zależności od czasu zbioru i pochodzenia.
– oczyszcza organizm: wpływa na lepsze funkcjonowanie jelit, wątroby, nerek i skóry. Po spożyciu wędrując przez układ pokarmowy wchłania toksyny z organizmu, które w kolejnym etapie są wydawane przez jelito grube.
– poprawia układ krążenia: według badań z 2000 roku, zawarty w aloesie beta-sitosterol obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia krążenie, a także zmniejsza lepkość krwi, czego końcowym efektem staje się obniżenie ryzyka chorób związanych z sercem.
– reguluje trawienie: sok z eliasu jest świetnym rozwiązaniem na odchudzanie. Badania dowiodły, iż przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a osoby, które stosowały aloes w innym celu, dodatkowo udawało im się zrzucić zbędne kilogramy. Roślina pomaga także w przypadku zaparć i biegunek, oraz pozbyciu się pasożytów z organizmu (np. Tasiemiec).
Oprócz powyższych właściwości, aloes również:
– pomaga zmniejszyć stany zapalne
– działa dezynfekująco, antybakteryjnie, antywirusowo itp.
– wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego
– regeneruje układ nerwowy
– przyspiesza gojenie się ran
Sposoby użycia:
Istnieje kilka sposobów w jaki możemy spożywać aloes:
Sok z aloesu – to najczęstszy sposób użycia. Możemy kupić go chociażby w sklepach spożywczych.
Sałatka – gdy usuniemy kolce z liści aloesu możemy pokroić go i użyć w sałatce
Koktajl – nawet w koktajlu aloes nie traci swoich właściwości. Z dodatkiem kilku smacznych owoców możemy przyrządzić orzeźwiający napój, sami.
Aloes bardzo dobrze wpływa na nasz organizm. Ja kupuję sok z aloesu i dodaje go do wody, soków czy koktajli więcej o tym w poście Niekosmetyczne sposoby walki z cellulitem. Czy Ty pijesz sok z aloesu?
Najnowsze komentarze