Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wchodzi w skład hemoglobiny, która jest odpowiedzialna za transport tlenu z płuc do tkanek oraz umożliwia tworzenie erytrocytów w szpiku kostnym.

Ponadto żelazo pełni funkcję rozbudowy i regeneracji włókien kolagenowych oraz elastynowych, a tym samym jest niezbędny w procesie prawidłowego wzrostu. Bierze również udział we wzmacnianiu odporności organizmu. Zwalcza infekcje bakteryjne oraz wirusowe.

Objawy niedoboru żelaza

Najlepszym sposobem sprawdzenia, czy zmagamy się z niedoborem żelaza, jest zrobienie badania krwi. Istnieje jednak kilka objawów, które powinny wzmożyć naszą czujność:

  • osłabienie,
  • łamliwość paznokci,
  • wypadanie włosów,
  • obniżona odporność,
  • bladość skóry,
  • krwawienie z nosa,
  • bóle głowy,
  • obniżenie koncentracji.

Skutki niedoboru żelaza

Najczęstszą przyczyną deficytu żelaza są obfite krwawienia. Właśnie dlatego na niedobór pierwiastka najbardziej narażone są kobiety mające długie i obfite miesiączki, osoby cierpiące na krwawienia z przewodu pokarmowego (będące konsekwencją nowotworów, hemoroidów, wrzodów), a także osoby mające problem z krzepliwością krwi.

Niedobór może doprowadzić również do anemii.

Nadmiar żelaza w organizmie

Chociaż żelazo pełni bardzo ważną rolę w naszym organizmie, z uwagi na niską przyswajalność, jego nadmiar może być szkodliwy. Uszkodzenie błon i jądra komórkowego może prowadzić nawet do nowotworu. Nadmiar żelaza najczęściej jest spowodowany niewłaściwym stosowaniem preparatów farmaceutycznych.

Produkty bogate w żelazo

Aby zapewnić odpowiednią ilość pierwiastka w organizmie i uniknąć jego nadmiaru, najlepiej czerpać żelazo z pożywienia. Wybieraj więc produkty spożywcze takie jak:

  • podroby (np. wątróbka),
  • mięso (drób, wołowina),
  • ryby i owoce morza,
  • produkty pełnoziarniste (otręby, pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż),
  • nabiał (jajka, ser),
  • orzechy, nasiona (słonecznik, dynia, sezam, pistacje, migdały),
  • warzywa (papryka, pietruszka, brokuły, szpinak, fasola, ziemniaki, buraki, groszek)
  • suszone owoce (morele, śliwki),
  • owoce cytrusowe.

Witamina C nawet dwukrotnie przyspiesza przyswajanie się pierwiastka. Żelazo dużo lepiej wchłania się też z produktów zwierzęcych niż z roślinnych.

Autor:

Cześć, jestem Justyna! Fascynuje mnie piękno, które widzimy codziennie i ludzie. Lubię śledzić aktualne trendy, ale nie podążam ślepo za modą. Nie rezygnuje też ze swojej indywidualności i pomogę zachować Ci Twoją. Testuję, opiniuję i radzę.