Burak kolarzy Ci się z ziemistym smakiem? Zmień to dzięki temu przepisowi. Sok z buraka źródło zdrowia i gwarancja poprawy układu krwionośnego.
Jak zrobić sok z buraka?
Składniki:
- cytryna
- 2 buraki (małe)
- liście botwinki lub szpinaku (kilka sztuk)
- imbir około 4 – 5 cm
* do każdego soku lub smoothie możesz dodać wody
Wartości odżywcze składników
Cytryna: działa antyrakowe dzięki beat karotenowi, witam z gr B, E, potasu oraz magnezu. Poprawia proces trawienia i przyśpiesza oczyszczanie organizmu.
Burak: działa krwiotwórczo, zapobiega anemii oraz wspomaga leczenie białaczki. Barwniki zawarte w buraku są bardzo silnymi antyutleniaczami.
Szpinak: wykazuje działanie antynowotworowe oraz chroni przed miażdżycą. Zawiera witaminy C, K, kwas foliowy oraz pierwiastki wapnia, magnezu, sodu i potasu.
Imbir: pomaga w walce z przeziębieniem, mdłościach o bólach miesiączkowych. Imbir ułatwia trawienie, leczy wzdęcia i działa rozkurczowo.
Najnowsze komentarze