Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na polskim rynku. Świetnie nadają się do przeróżnych ciast i deserów. Są smaczne jedzone solo, a także mogą stanowić dodatek do fit śniadań, jak owsianka z owocami czy placuszki bananowe. Większość z nas wybiera je ze względu na smak, nie zdając sobie sprawy, jak wiele pozytywów przynosi regularne jedzenie bananów.

Korzyści z regularnego jedzenia bananów

1. Banany ułatwiają zasypianie

Choć w świecie zdrowego żywienia istnieje przekonanie, że nie powinno się spożywać owoców popołudniu oraz na wieczór, smoothie bananowo-mleczne wypite na kolację pomoże Ci spokojnie zasnąć. To wszystko dzięki zawartości tryptofanu, z którego nasz organizm wytwarza serotoninę odpowiedzialną za samopoczucie oraz zdrowy sen.

2. Banany łagodzą bóle menstruacyjne

bananyTakiego bólu raz w miesiącu doświadcza prawie każda kobieta. Dzięki wysokiej zawartości magnezu, który działa rozkurczowo i rozluźniająco na mięśnie, banany potrafią złagodzić ból związany z miesiączką. Pomaga w tym także witamina B6, która łagodzi objawy PMS, a także zwiększa wchłanianie magnezu, więc zawartość obu tych składników w jednym bananie staje się niezwykle wartościowa.

3. Banany pomagają w walce z biegunką

Jeżeli masz biegunkę i akurat brakło Ci w apteczce środka przeciwbiegunkowego, zjedz banana! Jednak musi być to owoc dojrzały – najlepiej taki z ciemnobrązową skórką. Banan zadziała zapierająco, możesz także zblendować go i zjeść mus bananowy, który będzie lekkostrawny i nie obciąży i tak przeciążonych już jelit.

4. Banany jako wspomaganie przy osteoporozie

Jak wiadomo, nic tak nie wspomaga kości jak zdrowa i zbilansowana dieta, a banany z racji zawartości wielu witamin i mikroelementów mogą ją wspomóc. Dzięki zawartości wapnia (niewielkiej, ale przy tej chorobie każda ilość jest mile widziana) pomagają we wzmacnianiu osłabionych kości i zębów; potas w nich zawarty zmniejsza wydalanie wapnia wraz z moczem; magnez ułatwia przyswajanie wapnia; witamina C wspomaga syntezę kolagenu, który jest głównym budulcem tkanki łącznej.

5. Banany wspomagają problemy gastryczne

A konkretniej zgagę i wrzody. Dzięki zdolności do neutralizacji kwasów żołądkowych, banany pomagają uśmierzyć ból związany z wrzodami; są miękkie, więc nie podrażniają żołądka. Z tego samego powodu są zalecane cierpiącym na zgagę.

6. Banany zapobiegają zmarszczkom

Obecność witamin (C, E oraz A) o działaniu antyoksydacyjnym korzystnie wpływa na stan naszej cery, pogarszający się wraz z wiekiem. Witamina C bierze także udział w produkcji i regeneracji kolagenu, którego brak wraz z upływającymi latami doprowadza do utraty jędrności skóry.

7. Banany ogólnie wzmacniają organizm

Zacznij jeść jednego banana dziennie i sam sprawdź, czy widzisz różnicę! Dzięki wysokiej zawartości wody (ok. 70%) banany świetnie nawadniają organizm, a zawartość witaminy C pozwala na wzmocnienie odporności. Powinniśmy więc spożywać je przez cały rok – w lato świetnie uzupełnią niedobory wody w organizmie, w okresie jesienno-zimowym zapobiegną częstym przeziębieniom.

8. Banany mogą zapobiec wadom rozwojowym

Jak wiadomo, kobiety w ciąży często dostają zalecenie, aby przyjmować kwas foliowy. Niestety, jego niedobór może prowadzić do poważnych wad wrodzonych, które powstają już we wczesnym etapie ciąży. Banany są źródłem kwasu foliowego, lecz oczywiście nie zalecamy jedzenia tylko ich zamiast właściwej suplementacji. Należy jednak pamiętać, że prowadząc aktywne życie seksualne często zdarzają się ciąże nieplanowane, więc obecność odpowiedniej ilości kwasu foliowego zalecana jest zawsze, nie tylko w trakcie ciąży.

Autor:

Przeczytaj również

Słoneczne i ciepłe dni to czas, w którym jemy zdecydowanie mniej niż w zimie. Wiele razy już...

Kto z nas nie kocha muffinek? Ja osobiście uwielbiam je w każdej formie, a najbardziej te...

Białko to bardzo ważny składnik diety każdego człowieka. Zapotrzebowanie na nie jest nieco...