Składniki:
- 250 ml mleczka kokosowego
- szklanka jeżyn
- kilka sztuk truskawek
- kilka sztuk malin
- szczypta kurkumy
Przygotowanie:
- Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj. Gotowe!
Jeśli smoothie wyjdzie za gęste – dodaj wody, mleka np. roślinnego lub wody kokosowej.
Jeżeli jednak okazałoby się za rzadkie – spróbuj dodać więcej owoców lub banana.
Wartości odżywcze:
Mleko kokosowe: bogate źródło składników mineralnych np. manganu, miedzi, fosforu.
Mleko poprawia metabolizm, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Pomaga także łagodzić przewlekłe stany zapalne.
Jeżyny: silny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne na powstawanie raka. Bogate źródło witaminy C, A, E, K oraz wapnia, fosforu i potasu.
Truskawki: istna bomba – działanie antynowotworowe, duża zawartość witaminy C (większa niż w pomarańczach). Truskawka przyczynia się także do obniżenia cholesterolu, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu jest polecany dla osób z cukrzycą.
Maliny: Bogate źródło witaminy C, E, B1, B2, B6 oraz wielu substancji mineralnych: potas, magnez, wapń, żelazo).
Kurkuma: dowiedz się więcej o kurkumie – tutaj
Najnowsze komentarze