przepis na smoothieSkładniki:

  • 250 ml mleczka kokosowego
  • szklanka jeżyn
  • kilka sztuk truskawek
  • kilka sztuk malin
  • szczypta kurkumy

Przygotowanie:

  1. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj. Gotowe!

Jeśli smoothie wyjdzie za gęste – dodaj wody, mleka np. roślinnego lub wody kokosowej.
Jeżeli jednak okazałoby się za rzadkie – spróbuj dodać więcej owoców lub banana.

Wartości odżywcze:

Mleko kokosowe: bogate źródło składników mineralnych np. manganu, miedzi, fosforu.
Mleko poprawia metabolizm, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Pomaga także łagodzić przewlekłe stany zapalne.

Jeżyny: silny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne na powstawanie raka. Bogate źródło witaminy C, A, E, K oraz wapnia, fosforu i potasu.

Truskawki: istna bomba – działanie antynowotworowe, duża zawartość witaminy C (większa niż w pomarańczach). Truskawka przyczynia się także do obniżenia cholesterolu, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu jest polecany dla osób z cukrzycą.

Maliny: Bogate źródło witaminy C, E, B1, B2, B6 oraz wielu substancji mineralnych: potas, magnez, wapń, żelazo).

Kurkuma: dowiedz się więcej o kurkumie – tutaj

Autor:

Cześć, jestem Justyna! Fascynuje mnie piękno, które widzimy codziennie i ludzie. Lubię śledzić aktualne trendy, ale nie podążam ślepo za modą. Nie rezygnuje też ze swojej indywidualności i pomogę zachować Ci Twoją. Testuję, opiniuję i radzę.