Kto z nas nie kocha muffinek? Ja osobiście uwielbiam je w każdej formie, a najbardziej te czekoladowe! Słodycze, niestety, trzeba racjonować, aby kilogramy szybko nie przybywały. Ponieważ jestem uzależniona od czekolady, postanowiłam upiec fit muffiny czekoladowe, które są równie pyszne jak te z cukierni.

Co będzie potrzebne:

  • 2-3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • owoce sezonowe
  • puszka czerwonej fastoli
  • gorzka czekolada bez dodatków
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego
  • kokao ( jeśli chcesz aby przepis był bardziej fit to użyj odtłuszczonego kokao)
  • łyżka słodu np miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Czerwona fasolę wylej na sitko i dokładnie spłucz wodą.
  2. Biała oddziel od żółtek i ubij pianę na sztywno.
  3. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę np 5 kostek (wedle uznania) z miodem.
  4. W misce wymieszaj fasolę, banany bez skórki pokrojone na kawałki, mleczko kokosowe, żółtka, proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną czekoladę – całość zblenduj na gładką masę.
  5. Masę z blendera wymieszaj ostrożnie z ubitymi białkami, możesz dać także kilka pokruszonych kostek czekolady.
  6. Teraz wystarczy przelać do foremek. Upiec możesz zwykłe muffinki lub np przełożone dżemem: łyżka ciasta na muffinki, dżem, znowu ciasto i owoce sezonowe na górę.
  7. Piecz około 25 min w 180 stopniach CPsst mała porada, muffinki możesz przyozdobić kremem czekoladowym  na którego przepis znajdziesz tutaj.
Autor:

Cześć, jestem Justyna! Fascynuje mnie piękno, które widzimy codziennie i ludzie. Lubię śledzić aktualne trendy, ale nie podążam ślepo za modą. Nie rezygnuje też ze swojej indywidualności i pomogę zachować Ci Twoją. Testuję, opiniuję i radzę.