Kto z nas nie kocha muffinek? Ja osobiście uwielbiam je w każdej formie, a najbardziej te czekoladowe! Słodycze, niestety, trzeba racjonować, aby kilogramy szybko nie przybywały. Ponieważ jestem uzależniona od czekolady, postanowiłam upiec fit muffiny czekoladowe, które są równie pyszne jak te z cukierni.
Co będzie potrzebne:
- 2-3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- owoce sezonowe
- puszka czerwonej fastoli
- gorzka czekolada bez dodatków
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego
- kokao ( jeśli chcesz aby przepis był bardziej fit to użyj odtłuszczonego kokao)
- łyżka słodu np miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Czerwona fasolę wylej na sitko i dokładnie spłucz wodą.
- Biała oddziel od żółtek i ubij pianę na sztywno.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę np 5 kostek (wedle uznania) z miodem.
- W misce wymieszaj fasolę, banany bez skórki pokrojone na kawałki, mleczko kokosowe, żółtka, proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną czekoladę – całość zblenduj na gładką masę.
- Masę z blendera wymieszaj ostrożnie z ubitymi białkami, możesz dać także kilka pokruszonych kostek czekolady.
- Teraz wystarczy przelać do foremek. Upiec możesz zwykłe muffinki lub np przełożone dżemem: łyżka ciasta na muffinki, dżem, znowu ciasto i owoce sezonowe na górę.
- Piecz około 25 min w 180 stopniach CPsst mała porada, muffinki możesz przyozdobić kremem czekoladowym na którego przepis znajdziesz tutaj.
Najnowsze komentarze