Smaczna, prosta, zdrowa to przymioty sałatki greckiej.
Sałatka grecka świetnie pasuje do obiadu oraz jako samodzielny posiłek np. na obiad, kolacje czy posiłek po treningu.
Potrzebne składniki:
– miks sałat lub sałata (ja dodaje jeszcze liście młodego szpinaku);
-papryka (kolor dowolny);
-pomidor;
-ogórek świeży;
-oliwko (zielone lub czarne);
-ser feta;
Dressing:
-oliwa z oliwek;
-musztarda;
-sok z cytryny;
-bazylia, oregano, pieprz i sól.
Jeśli nie masz ochoty albo czasu robić sosu wystarczy skropić sałatkę oliwą z oliwek (ja preferuje oliwę z chilli).
Sałatę wrzucam do miski, a pozostałe wrzywa oraz ser kroje w kostkę lub paski (jak wolisz). Warzywa i fetę dodaje do sałaty, wszystko razem mieszam.
W przypadku sosu, postępuje dokładnie tak samo. Wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach wlewam/wsypuje do słoika/szklanki.
Po wymieszaniu wszystkich składników dresingu, polewama sałatkę i gotowe!
Proporcje do sałatki i dressingu najlepiej dobrać samodzielnie w zależności od tego dla ilu osób robisz sałatkę.
Prawda,że to dziecinnie proste? 🙂
Najnowsze komentarze