Jak już pewnie się zorientowaliście, moja kuchnia jest raczej szybka i dość często ostra. Dziś przepis na szybki i smaczny obiad.
Co potrzebujemy:
-papryka (kolor dowolny);
-czerwona cebula;
-pierś z indyka/kurczaka;
-tortilla (u nas były 2 rodzaje, pełnoziarnista i tradycyjna);
-chilli;
-pieprz, sól, słodka i ostra papryka, suszone chilli;
-oliwa (ja akurat używam z chilli);
-czosnek;
-jogurt naturalny.
Jak przygotować:
1.Paprykę kroimy w paski (grubość wolna), cebulę w piórka.
2.Paprykę i cebulę przyprawiamy, przekładamy na do garnka lub na patelnie i podduszamy. Chodzi o to aby papryka zrobiła się miękka ale się nie rozpadała.
3. Piersi z kurczaka/indyka kroimy na paski i przyprawiam. Po przyprawieniu układam je na patelni grillowej.
4. Do miski przekładam jogurt grecki, dodaje czosnek, pieprz, sól oraz trochę chilli, mieszkam i gotowe :).
Teraz macie jakieś 10 min wolnego, papryka się dusi a mięso grilluje.
Wszystko już gotowe więc pora poskładać to w całość:
– tortille smaruje z jednej strony jogurtem z czosnkiem;
-układam kawałki mięsa;
-dodaje paprykę, dodaję jeszcze trochę jogurtu, składam i gotowe!
Smacznego!
To samo danie możesz przygotować bez chilli i dodać np. ser.
Najnowsze komentarze