Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wchodzi w skład hemoglobiny, która jest odpowiedzialna za transport tlenu z płuc do tkanek oraz umożliwia tworzenie erytrocytów w szpiku kostnym.
Ponadto żelazo pełni funkcję rozbudowy i regeneracji włókien kolagenowych oraz elastynowych, a tym samym jest niezbędny w procesie prawidłowego wzrostu. Bierze również udział we wzmacnianiu odporności organizmu. Zwalcza infekcje bakteryjne oraz wirusowe.
Objawy niedoboru żelaza
Najlepszym sposobem sprawdzenia, czy zmagamy się z niedoborem żelaza, jest zrobienie badania krwi. Istnieje jednak kilka objawów, które powinny wzmożyć naszą czujność:
- osłabienie,
- łamliwość paznokci,
- wypadanie włosów,
- obniżona odporność,
- bladość skóry,
- krwawienie z nosa,
- bóle głowy,
- obniżenie koncentracji.
Skutki niedoboru żelaza
Najczęstszą przyczyną deficytu żelaza są obfite krwawienia. Właśnie dlatego na niedobór pierwiastka najbardziej narażone są kobiety mające długie i obfite miesiączki, osoby cierpiące na krwawienia z przewodu pokarmowego (będące konsekwencją nowotworów, hemoroidów, wrzodów), a także osoby mające problem z krzepliwością krwi.
Niedobór może doprowadzić również do anemii.
Nadmiar żelaza w organizmie
Chociaż żelazo pełni bardzo ważną rolę w naszym organizmie, z uwagi na niską przyswajalność, jego nadmiar może być szkodliwy. Uszkodzenie błon i jądra komórkowego może prowadzić nawet do nowotworu. Nadmiar żelaza najczęściej jest spowodowany niewłaściwym stosowaniem preparatów farmaceutycznych.
Produkty bogate w żelazo
Aby zapewnić odpowiednią ilość pierwiastka w organizmie i uniknąć jego nadmiaru, najlepiej czerpać żelazo z pożywienia. Wybieraj więc produkty spożywcze takie jak:
- podroby (np. wątróbka),
- mięso (drób, wołowina),
- ryby i owoce morza,
- produkty pełnoziarniste (otręby, pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż),
- nabiał (jajka, ser),
- orzechy, nasiona (słonecznik, dynia, sezam, pistacje, migdały),
- warzywa (papryka, pietruszka, brokuły, szpinak, fasola, ziemniaki, buraki, groszek)
- suszone owoce (morele, śliwki),
- owoce cytrusowe.
Witamina C nawet dwukrotnie przyspiesza przyswajanie się pierwiastka. Żelazo dużo lepiej wchłania się też z produktów zwierzęcych niż z roślinnych.
Najnowsze komentarze