Pomidorówka lub krem z pomidorów to zupa, do której każdy z nas pała ciepłymi uczuciami. Dziś podzielę się z Wami przepisem, który jest prosty, szybki, a przede wszystkim bardzo smaczny.

Jak wiecie, nie spędzam na gotowaniu więcej niż 15 minut. Przygotuj miejsce pracy, a pyszny krem pomidorowy będzie gotowy w dosłownie chwilę! Jest to przepis idealny, kiedy w drzwiach pojawi się niezapowiedziany gość.

Składniki

  • 2 puszki całych pomidorów
  • 1 świeżmy pomidor
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku (wedle uznania)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, suszona bazylia
  • kilka listków świeżej bazlii
  • łyżka jogurtu naturalnego

Potrzebne sprzęty kuchenne

  • deska do krojenia
  • otwieracz do puszek
  • garnek
  • patelnia
  • blender

Krem z pomidorów. Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a następnie lekko podsmażamy na oliwie z oliwek;
  2. Do cebuli i czosnku dodaj pomidory z puszki oraz świeżego pomidora;
  3. Później dodaj przyprawy dla smaku, wedle uznania;
  4. Pomidor z przyprawami gotuj około 10- 15 minut;
  5. Lekko ostudzone pomidory zblenduj na gładko;
  6. Całość udekoruj świeżym listkiem bazylii i kleksem jogurtu.

Czy przygotowanie pysznego kremu z pomidorów musi być trudne? Nie! Jak widzisz, wystarczy kilka podstawowych składników, które pewnie znajdziesz w swoich zapasach. Krem możesz podać także z grzankami, np. natarta czosnkiem.

Autor:

Cześć, jestem Justyna! Fascynuje mnie piękno, które widzimy codziennie i ludzie. Lubię śledzić aktualne trendy, ale nie podążam ślepo za modą. Nie rezygnuje też ze swojej indywidualności i pomogę zachować Ci Twoją. Testuję, opiniuję i radzę.