Zazwyczaj kiedy planujemy rozpocząć nieco zdrowszy tryb życia pierwsza myśl w naszej głowie to zmiana spożywanych produktów. Staramy się ograniczyć białe pieczywo, niezdrowe przekąski czy słodkie napoje, kompletnie zapominając, że czasem wystarczy zmiana sposobu przyrządzania żywności. Gotowanie na parze uznawane jest za jedną z najstarszych technik gotowania. Mało tego, można powiedzieć, że pod względami zdrowotnymi jest to jeden z lepszych sposobów na zrobienie zdrowego dania. Domyślasz się dlaczego?

Zalety gotowania na parze

Dla osób prowadzących zdrowy tryb życia bądź tych, które chcą zacząć, gotowanie na parze to świetna opcja. Nie tylko jest mniej kaloryczne, bo nie wymaga użycia oleju czy innych substancji natłuszczających, ale także pozwala ono maksymalnie zminimalizować utratę witamin powstałą w trakcie obróbki termicznej. Warzywa nie tracą swojej barwy, konsystencji czy naturalnego smaku, a my nie musimy stać nad garnkiem i doglądać potrawy, ponieważ ona robi się praktycznie sama.

Wybierz najlepszy parowar dla siebie

Jakie produkty można ugotować na parze?

W zasadzie… wszystkie! Jedyną przeszkodą, jaka może pojawić się na Twojej drodze, mogą być produkty wymagające długiej obróbki cieplnej, np. wołowina. Takich lepiej unikać, nie powinno się także gotować na parze grzybów, ponieważ tracą wtedy zbyt dużo wody. Oczywiście, aby osiągnąć pożądany efekt należy przestrzegać kilku zasad: woda nie może dotykać jedzenia, należy prawidłowo dobierać czas przyrządzania do konkretnych składników i pozostawiać przerwy między kawałkami jedzenia.

 

 

 

 

Parowar. Ile kosztuje i który warto wybrać?

Tak naprawdę wystarczą Ci nakładki na garnki. Może być to klasyczna, metalowa wersja, ceramiczna czy bambusowa. Wszystko zależy od Ciebie. Jeżeli jesteś już na tym etapie, że planujesz przestawić się na tę technikę gotowania na dłuższy czas, możesz zainwestować w parowar. W porównaniu do nakładek ma on jeden niewątpliwy plus, którym są poziomy. Możesz więc ugotować cały obiad za jednym zamachem. Pamiętaj jednak, że im wyżej, tym para działa słabiej, a więc obróbka termiczna postępuje wolniej. Plusem jest także cena, dobry parowar kupisz już za około 130 złotych.

Jak prawidłowo korzystać z parowaru?

Warto rozłożyć produkty w taki sposób: na dole te wymagające najwięcej czasu, na górze – takie, które ugotują się szybko. Możesz także rozejrzeć się za kuchenką mikrofalową z funkcją gotowania na parze, czyli steam cooking, jednak do przyrządzania potraw będziesz potrzebować specjalnych garnków. Jeśli należysz do osób wymagających, możesz zdecydować się na specjalny piekarnik bądź kuchenkę z funkcją gotowania na parze.

Autor: