Cukry pełnią w naszym organizmie ważne funkcje. Są odpowiedzialne nie tylko za magazynowanie zapasów, ale też za hamowanie krzepnięcia krwi, a także stanowią materiał energetyczny i odżywczy. Wiesz ile wynosi dzienna dawka cukru i jakie choroby wywołuje jej nadmiar?
Cukier jest substancją uzależniającą i przyczyną otyłości, cukrzycy oraz chorób metabolicznych. Ich nadmierne spożycie rodzi jednak poważne konsekwencje. Powoduje zakwaszenie tkanek, a także zaburza równowagę kwasowo-zasadową. To tylko niektóre z negatywnych skutków. Jaka jest zatem odpowiednia dawka cukru przeznaczona do codziennego spożycia?
Dzienna dawka cukru. Zalecenia WHO
Według Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization – WHO) dzienna dawka cukru nie powinna stanowić więcej niż 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego (suma wszystkich kalorii spożywanych jednego dnia). Rekomendacje WHO dotyczą wyłącznie cukrów wolnych, czyli dodanych przez producenta lub konsumenta. Cukry zawarte w świeżych owocach i warzywach temu nie podlegają.
Kalkulator PPM. Wzór Harrisa-Benedicta
Istnieje kilka metod obliczania dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Najpopularniejszą jest metoda Harrisa-Benedicta, dzięki której bez problemu obliczysz odpowiednią wartość kaloryczną.
Skorzystaj z kalkulatora online
Wzór dla kobiet:
655 + (9,6 x masa ciała [kg]) + (1,8 x wzrost [cm]) – [4,7 x wiek [lata])
Wzór dla mężczyzn:
66,5 + (13,7 x masa ciała [kg]) + (5 x wzrost [cm]) – [6,76 x wiek [lata])
Otrzymany wynik należy pomnożyć przez wartość aktywności zgodnie z tabelką:
Wartość aktywności | Stopień aktywności |
1,2 | Brak aktywności, praca siedząca |
1,3-1,4 | Niska aktywność (praca siedząca i 1-2 treningi w tygodniu) |
1,50-1,6 | Średnia aktywność (praca siedząca i 3-4 treningi w tygodniu) |
1,7-1,8 | Wysoka aktywność (praca fizyczna i 3-4 treningi w tygodniu) |
1,9-2,2 | Bardzo wysoka aktywność (sportowcy, codzienne treningi) |
Otrzymana wartość to Twoje indywidualne zapotrzebowanie na kalorie.
Aby zobrazować ilość cukru zawartego w produktach przygotowałam kilka przykładów:
- Puszka coca-coli – 35g cukru (7 łyżeczek)
- Mały jogurt owocowy – 15g cukru (3 łyżeczki)
- Batonik Snickers – 35g cukru (7 łyżeczek)
- 100 g suszonej żurawiny – 75g cukru (15 łyżeczek)
Najnowsze komentarze