Dieta bezglutenowa jest ostatnio bardzo modna wśród celebrytów i sportowców. Jeśli chcesz pójść w ich ślady i zastanawiasz się jakie produkty stanowią podstawę tej diety, a jakie trzeba będzie wykluczyć, a także czy dieta rzeczywiście jest tak skuteczna jak się o tym mówi, dobrze trafiłaś!

Czym jest gluten?

co to jest gluten

Podstawowym założeniem diety bezglutenowej jest oczywiście wykreślenie z jadłospisu produktów zawierających gluten, czyli innymi słowy mieszaninę białek roślinnych (gliadyny i gluteniny) występujących w ziarnach większości zbóż. To właśnie on jest odpowiedzialny za tworzenie się w cieście pęcherzyków powietrza podczas wyrastania oraz za jego pulchną strukturę.

Celiakia i nietolerancja glutenu

Chorzy cierpiący na celiakię, rzeczywiście powinni usunąć ten składnik ze swojej diety. Powoduje on bowiem zanik kosmków jelitowych, co prowadzi do zaburzeń wchłaniania oraz niedoborów składników odżywczych w organizmie. Schorzenie ma podłoże genetyczne. Może pojawić się zarówno w okresie dziecięcym, jak i w życiu dorosłym.

Do najczęstszych objawów należy zaliczyć przewlekłe biegunki, bóle brzucha, bóle kości i stawów, bladość skóry, a u dzieci także zaburzenia rozwoju. Aby mieć pewność, że ma się do czynienia z celiakią, konieczne jest jednak jej zdiagnozowanie u gastroenterologa.

Dieta bezglutenowa. Produkty, które warto jeść

Do naturalnej żywności bezglutenowej należą:

  • mięsa i ryby (jednak bez sosów zawierających mąkę oraz panierki),
  • owoce;
  • warzywa;
  • jaja;
  • ryż, ziemniaki;
  • gryka, proso, amarantus, sago;
  • soczewica;
  • ciecierzyca;

Dieta bezglutenowa. Jakie produkty omijać?

  • mąka pszenna, żytnia, jęczmienna;
  • kasza manna, jęczmienna, owsiana, kuskus;
  • musli;
  • pieczywo;
  • bułka tarta;
  • kopytka, naleśniki, pyzy, pierogi;
  • ciasta, ciastka, drożdżówki;
  • pizza;

dieta bezglutenowa

Czy gluten jest taki straszny jak go malują?

Jak zostało wspomniane, osoby zmagające się z celiakią, muszą unikać gluten. Co jednak z pozostałymi osobami? Według zwolenników diety bezglutenowej, gluten przyczynia się do rozwoju otyłości, cukrzycy czy ADHD, a jego wykluczenie z diety jest najlepszą receptą na poprawę samopoczucia oraz smukłą sylwetkę.

Prawda jest jednak taka, że te pozytywy wynikają z poprawy sposobu odżywiania. To oczywiste, że wyeliminowanie z diety ciast, ciastek, makaronów, słodyczy wpłynie na naszą wagę, a zastąpienie śmieciowego jedzenia potrawami przyrządzanymi w domu z dobrej jakości składników i świeżych warzyw wyjdzie nam na zdrowie.

Przetworzona, bezglutenowa żywność

Z racji tego, że gluten jest obecny w większości produktów, marketingowcy i producenci zauważyli szansę na zysk, podchwycili modę na dietę bezglutenową i z powodzeniem zasypują nas kolejnymi produktami spełniającymi restrykcyjne wymogi. Oczywiście podnosząc ich cenę kilkukrotnie.

Jeśli myślisz nad przejściem na tę dietę zastanów się, czy naprawdę chcesz płacić niemałe pieniądze za produkty mocno przetworzone, ubogie w wartościowe składniki odżywcze, których smak pozostawia wiele do życzenia, kiedy równie dobrze możesz po prostu zacząć się trochę zdrowiej odżywiać i pamiętać o aktywności fizycznej.

Autor:

Cześć, jestem Justyna! Fascynuje mnie piękno, które widzimy codziennie i ludzie. Lubię śledzić trendy, ale nie podążam ślepo za modą. Nie rezygnuje ze swojej indywidualności i pomogę zachować Ci Twoją.