Wątroba to jeden z głównych organów w naszym ciele. Trudno byłoby bez niej żyć – znosi litry alkoholu wlewanego do organizmu, zażywane leki i usprawnia pracę całego ciała. Jest nam po prostu niezbędna do życia.
Niewiele osób wie, że bez wątroby po prostu umrzemy, jednak jakoś specjalnie się tym nie przejmujemy. Problemy zwykle zaczynają się, gdy jest już poważnie uszkodzona. Mówi się, że mądry Polak po szkodzie. Jednak jak pomóc naszej wątrobie w naturalny sposób, kiedy mamy już świadomość, że nie jest z nią dobrze?
Produkty, które poprawiają pracę wątroby
-
Oliwa z oliwek
Większość z nas słyszała o tym, że oliwa z oliwek świetnie działa na zdrowie – zdecydowanie lepiej niż mieszanki olejów stosowane przez wiele osób w kuchni. Doświadczenie przeprowadzone przez naukowców z Tunezji oraz Arabii Saudyjskiej pokazuje, że spożycie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno (oliva extra virgin) zwiększa aktywność enzymów powstających w wątrobie, które mają za zadanie neutralizować wolne rodniki. Wszystko to dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom. Warto wiedzieć, że oliwa z oliwek działa dobrze nie tylko na wątrobę – obniża także ryzyko choroby wieńcowej czy udaru mózgu.
-
Szpinak
Z roku na rok popularność szpinaku rośnie, i choć jeszcze kilka lat temu kojarzył się z daniem, którym straszono nas w przedszkolu, teraz szpinak można uznać za jeden z filarów zdrowego trybu życia, jest powszechny i baardzo smaczny.
Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu neutralizuje on szkodliwe substancje powstające w organizmie, prócz tego wykazuje także działanie antynowotworowe i ułatwia odchudzanie. Polecany jest również dla kobiet ciężarnych – zawiera kwas foliowy, niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.
-
Cytryna
Od kilku lat panuje prawdziwy trend na poranne picie szklanki ciepłej wody ze świeżo wyciśniętą cytryną, na czczo. Stosują to głównie panie chcące polepszyć swoje trawienie, a zatem pozbyć się zbędnych kilogramów, które przybyły w niewyjaśnionych okolicznościach.
To przy okazji świetny pomysł, aby nawodnić nasz organizm po przebudzeniu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że cytryna jest także bardzo zdrowa dla wątroby – woda z cytryną wspomaga wątrobę w oczyszczaniu organizmu, a także chroni wątrobę przed uszkodzeniem.
-
Awokado
Podawane w przeróżnych postaciach, awokado także stało się symbolem zdrowia. Dzięki obecności tłuszczów, wiele innych składników jest lepiej wchłanianych do naszego organizmu, jeśli jemy jednocześnie awokado z np. innym warzywem. Warto także dodać, że tłuszcze te są zdrowe i pomagają np. obniżyć poziom złego cholesterolu.
Zawiera ono także glutation, który pomaga wątrobie w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Pamiętajmy jednak o wartościach kalorycznych, nie objadaj się nim zbyt często i w zbyt dużych ilościach. Awokado to wiele innych właściwości leczniczych. Przykładowo, dzięki zawartej w niej luteina i zeaksantyna.
-
Orzechy
Glutation znajdziemy też w orzechach. Prócz niego, w orzechach zawarta jest także arginina – aminokwas który również wspomaga odtruwanie organizmu. Orzechy włoskie i laskowe są też źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspomagających trawienie i przemianę materii. Orzechy brazylijskie będą świetnym źródłem selenu. Poza wieloma składnikami odżywczymi, orzechy pozwalają także obniżyć poziom cukru we krwi.
Najnowsze komentarze