Jeśli chcesz zostać perfekcyjną panią domu, której nie da się zaskoczyć, dobrym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w kilka podstawowych produktów z długą datą ważności. Są to rzeczy, takie jak: suszone pomidory, pesto czy tortille, z których można wyczarować fajne i szybkie przekąski.
Kiedy do twoich drzwi zapuka rodzina lub niezapowiedziani wcześniej znajomi – nie wpadniesz w panikę i należycie ich ugościsz. Dzisiaj przedstawię kilka oryginalnych pomysłów, dzięki którym zadbasz o brzuchy odwiedzających Cię bliskich, nie spędzając w kuchni zbyt wiele czasu.
Sałatka Caprese. Przekąska w kolorze włoskiej flafi
- Czas przygotowania: 10 min
- Porcja: dla 4 osób
Składniki:
- 3-4 duże pomidory,
- 2 kulki mozzarelli,
- świeża bazylia,
- ocet balsamiczny,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry. Na talerzu ułóż na przemian plastry pomidorów i mozzarelli. Dopraw solą i pieprzem, a następnie całość skrop olejem balsamicznym. Na końcu udekoruj danie świeżymi listkami bazylii.
Wskazówka:
Pesto sprawdzi się świetnie jako dodatek do sałatki.
Rollsy z łososiem. Idealne na spotkania z przyjaciółmi
- Czas przygotowania: 15 min
- Porcja: dla 4-6 osób
Składniki:
- 2 tortille,
- kilka plasterków wędzonego łososia
- serek kanapkowy śmietankowy (np. Almette)
- rukola
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Tortille posmaruj serkiem, nałóż łososia i rukolę. Później dopraw solą i pieprzem. Możesz także skroplić łososia kilkoma kroplami cytryny. Następnie zwiń tortille i pokrój na około 2 cm kawałki. Gotowe!
Roladki z ciasta francuskiego z szynką i serem
To przekąska, która bardzo szybko zniknie z talerzy.
- Czas przygotowania: 30 min
- Porcja: dla 4 osób
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 4 – 5 łyżek ketchupu,
- 100 gramów szynki,
- 150 gramów drobno startego sera żółtego,
- 1 jajko
- sól i pieprz,
- zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy do smaku.
Przygotowanie:
Rozwiń płat ciasta francuskiego, posmaruj ketchupem, dopraw solą i pieprzem oraz dodaj ulubioną przyprawę. Następnie równomiernie poukładaj plasterki szynki i posyp startym żółtym serem. Ciasto zwiń w ciasny rulon i pokrój na około 2 cm kawałki. Później poukładaj ślimaczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posmaruj roztrzepanym jakiem. Piecz przez około 20 min w temperaturze 200 stopni.
Wskazówka:
Kształt przekąsek oraz farsz możesz zmieniać wedle uznania lub tego co masz w lodówce. Świetnie sprawdzą się także kieszonki z ciasta francuskiego z kurczakiem i suszonymi pomidorami.
Krążki cebulowe. Pyszna przekąska prosto z USA
- Czas przygotowania: 30 min
- Porcja: dla 2 osób
Składniki:
- 1 duża cebula,
- 3/4 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mleka,
- trochę bułki tartej,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Obierz cebulę, pokrój ją w plastry o grubości około 0,5 cm i rozdziel krążki. Każdy krążek obtocz w mieszance mąki i soli. Następnie do mąki, która Ci została dodaj jajko i mleko oraz mieszaj aż powstanie dość gęste ciasto. Każdy krążek zanurz w cieście, a także obtocz w bułce tartej. Smaż na gorącym oleju około 2-3 minut (aż się zarumienią).
Najnowsze komentarze