Przepis na pancakes z mąki jaglanej

Kuchnia  /   /  przez Justyna

Szybki, smaczny i dziecinne prosty przepis na pancakes z mąki jaglanej, które możesz podać na śniadanie lub szybki podwieczorek z dowolnymi owocami, sosem czekoladowym lub syropem klonowym.

Niestety, z przyczyn zdrowotnych na codzień jestem zmuszona do unikania pszenicy, więc eksperymentuje z innymi zamiennikami i takim oto sposobem mam dziś dla Was sprawdzony przepis, który na pewno wyjdzie każdemu. 

Co będzie potrzebne:

  • 1 jajko
  •  3/4 szklanki mąki jaglanej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 1 łyżka miodu lub innego słodu
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( osobiście unikam proszku do pieczenia więc wybór należy do Ciebie).
  • owoce do ozdoby

Jeśli chcesz poszaleć do dodaj też kawałki czekolady lub wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj mąkę, jajko, jogurt naturalny i miód mieszany, aż do uzyskamy jednolitą masę. Pamiętaj, jeśli ciasto będzie za rzadkie – dodaj mąkę lub banana, za gęste – dodaj jogurtu.
  2. Odstaw ciasto na kilka minut, rozgrzej patelnie z olejem i piecz placuszki do uzyskania złotego koloru na każdej ze stron.
  3. Placuszki podawaj z owocami, sosami lub syropem klonowym.

Smacznego 🙂

Autor:

Cześć, jestem Justyna! Fascynuje mnie piękno, które widzimy codziennie i ludzie. Lubię śledzić aktualne trendy, ale nie podążam ślepo za modą. Nie rezygnuje też ze swojej indywidualności i pomogę zachować Ci Twoją. Testuję, opiniuję i radzę.