Kurkuma to przyprawa, którą wielu z nas kojarzy z orientalnymi daniami i ciemnopomarańczowym kolorem. Warto jednak wiedzieć, że ten indyjski dodatek do potraw ma zastosowanie nie tylko w kuchni – już 700 lat p. n. e. odkryto jej dobroczynny wpływ na zdrowie. Jej główny składnik, czyli kurkumina, jest odpowiedzialna za intensywny kolor oraz działanie lecznicze – niektórzy opisują go nawet jako naturalny antybiotyk.

Właściwości kurkumy

Obecnie kurkuma jest do kupienia w niemalże wszystkich sklepach, dlaczego więc nie skorzystać z jej dobroczynnych właściwości? Przede wszystkim, kurkumę powinny spożywać osoby mające częste dolegliwości trawienne. Badania naukowe dowiodły, że kurkuma wykazuje właściwości żółciopędne, pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych, działa rozkurczająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Jej składniki działają ochronnie na komórki wątrobowe; kurkuma jest też składnikiem wielu leków stosowanych w przypadku np. niewydolności wątroby czy problemach z trzustką.

kurkumaJak wspomnieliśmy wyżej, jej główny składnik – kurkumina, pomaga w zwalczaniu infekcji, działając przeciwwirusowo. Warto więc dodawać kurkumę do potraw nie tylko w trakcie choroby, ale także gdy już czujemy, że „bierze” nas choroba – pomaga ona podnieść poziom peptydu zwanego katelicydyną, który znów ma zapobiegać infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym.

Kurkuma pomoże też w chorobach oczu. Konkretniej – chodzi o jaskrę, zespół suchego oka i zapalenie spojówek. Prowadzone są dalsze badania w tym kierunku, więc na ten moment nie są to w 100% potwierdzone informacje, jednak kurkuma z pewnością nie zaszkodzi, więc warto włączyć ją do diety.

Jeżeli dokucza Ci wysoki poziom cholesterolu lub chorujesz na cukrzycę, spróbuj dodawać kurkumy do swoich potraw. Przeprowadzono badania, w których wywołano cukrzycę u szczurów, a następnie próbowano obniżyć ją właśnie przy pomocy kurkumy. Próba udała się, mało tego – zaobserwowano szybsze gojenie ran, obniżanie cholesterolu oraz łagodzenie uszkodzeń nerek. Jak wiadomo, organizm szczura jest podobny do organizmu ludzkiego, więc ta teoria z pewnością choć trochę sprawdzi się także u nas.

Zastosowanie kurkumy. Co można przyrządzić z kurkumą?

kurkumaStwierdzenie, że kurkumę można dodawać do potraw, aby polepszyć swoje zdrowie, to jedynie kropla w morzu. Zapewne zastanawiasz się, co możesz przyrządzić z kurkumą lub do jakich potraw ją dodać? Przede wszystkim, proponujemy spróbować dań azjatyckich – zawsze są to nowe doznania i smaki, a kurkuma wchodzi w skład większości takich dań, chociażby dlatego, że jest jednym ze składników curry.

Mieloną kurkumę możesz też dodawać do zup, sosów, ryżu czy dań duszonych. Świetnie sprawdzi się także do marynaty – zarówno do marynowania mięsa, jak i przyprawiania ryb. Spróbuj też dodać odrobinę do rosołu – nada mu charakterystyczny posmak i ciemniejszy, intensywniejszy kolor. Kurkumę spotkasz także w gotowych produktach – w przemyśle spożywczym figuruje jako barwnik o numerze E100.

Autor: