Orzechy włoskie to najbardziej popularne i uważane za najzdrowsze orzechy w Polsce. Wiele osób jednak ich unika ze względu na wysoką kaloryczność. Czy słusznie? Jakie właściwości posiada orzech? Poznaj odpowiedzi na te pytania już teraz.

Właściwości zdrowotne

W skład orzechów włoskich wchodzą tłuszcze (aż 60% masy orzecha) oraz minerały: białko, błonnik węglowodany, magnez, cynk, fosfor, czy wapń. Są też doskonałym źródłem witaminy B, C, E i K. Tłuszcze w nich zawarte to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie powodują otyłości, a regulują ciśnienie krwi. Chronią również przed cukrzycą i powodują uczucie sytości, dzięki czemu zapobiegają podjadaniu. Kwasy omega-3 obniżają poziom cholesterolu we krwi i posiadają właściwości przeciwzakrzepowe. Magnez i fosfor poprawiają pamięć i koncentracje i są odpowiedzialne za procesy myślowe oraz szybkość przyswajania informacji, dlatego szczególnie zaleca się je jako przekąskę uczniom i osobom pracującym umysłowo.

orzechy włoskieBłonnik wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego oraz zapobiega zaparciom, a witaminy B1 i B2 niwelują oznaki zmęczenia, bezsenność, a także nerwowość. Orzechy zawierają również L-arginę, czyli substancję rozszerzającą naczynia wieńcowe, dlatego do swojej diety powinny ją wprowadzić osoby cierpiące na choroby układu krwionośnego.

Wpływ orzechów na włosy, skórę i paznokcie

Orzechy włoskie świetnie sprawdzają się w kosmetyce i mają zbawienny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie, dlatego są składnikiem wielu maseczek, peelingów, szamponów i odżywek do paznokci. Dzięki obecności cynku, witaminy C i związków działających przeciwzapalnie, orzechy stają się świetnym środkiem bakteriobójczym, co jest wykorzystywane w leczeniu trądziku młodzieńczego i innych problemów skórnych. Witamina A i E oraz koenzym Q10 zwalczają natomiast wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek skóry, a dzięki zatrzymywaniu wody w organizmie umożliwiają jej regenerację. Skóra jest gładka i promienna, a jej naturalna bariera ochronna odbudowana. Co więcej, łagodzą objawy grzybicy skóry i zapobiegają jej nawrotom. Obecność naturalnego barwnika – juglonu sprawia, że orzech włoski często jest też składnikiem balsamów brązujących.

Ponadto orzechy przeciwdziałają nadmiernemu przetłuszczaniu się włosów, wspomagają ich wzrost, a także działają przeciwzapalnie na skórę głowy likwidując problem łupieżu. Pozostawiają włosy miękki i błyszczące. Należy jednak pamiętać, że orzechy są silnym alergenem, a więc alergicy powinni ich unikać. Zastąp dotychczasowe przekąski orzechami włoskimi i odczuj ich wpływ na własnej skórze!

Autor:

Cześć, jestem Justyna! Fascynuje mnie piękno, które widzimy codziennie i ludzie. Lubię śledzić trendy, ale nie podążam ślepo za modą. Nie rezygnuje ze swojej indywidualności i pomogę zachować Ci Twoją.