Przepis na zielony sok z avokado

Kuchnia  /   /  przez Justyna

Składniki

  • 1 banan
  • 1 avokado
  • 200 ml wody
  • 2 cytryna w całości bez skórki
  • 4 cm selera naciowego
  • kiwi
  • garść szpinaku

Wartości odżywcze

Banan: zawiera witaminy: A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Posiada także dużo błonnika oraz składników mineralnych: magnez, fosfor, wapń, potas w 100g jest aż 358 mg. Więcej o właściwościach bananów przeczytasz tutaj.

Kiwi: to prawdziwa bomba witaminowa! Jedna szuka to tylko około 40 kcal. Kiwi chroni przed depresją i nowotworami. Zawiera duże ilości wit. C i E dzięki czemu zapobiega miażdżycy.

Cytryna: działa antyrakowe dzięki beat karotenowi, witam z gr B, E, potasu oraz magnezu. Poprawia proces trawienia i przyśpiesza oczyszczanie organizmu.

Szpinak: wykazuje działanie antynowotworowe oraz chroni przed miażdżycą. Zawiera witaminy C, K, kwas foliowy oraz pierwiastki wapń, magnez, sód i potas

Seler naciowy: oczyszcza, usuwa toksyny z organizmu, pobudza trawienie dzięki czemu zapobiega powstawianiu zaparć. Seler naciowy poprawia także kondycję skóry, odmładza i pomaga walczyć ze zmarszczkami.

Avocado: posiada mało cukrów prostych. Bogate źródło omega 9, omega 3 i omega 6. Posiada dużo przeciwutleniaczy Witamina C, E i A oraz kwas foliowy i witaminy z gr B.

Autor:

Cześć, jestem Justyna! Fascynuje mnie piękno, które widzimy codziennie i ludzie. Lubię śledzić trendy, ale nie podążam ślepo za modą. Nie rezygnuje ze swojej indywidualności i pomogę zachować Ci Twoją.